Cuketové placičky s jogurtovým dipem

Ahojky kamarádi!

Doufám, že se máte nádherně, a že užíváte léta na plné pecky! ♥

My jsme se před týdnem vrátili z naší 2týdenní dovolené v jižních Čechách, kde jsem si neskutečně odpočinula, poznala další kousek naší krásné země, no a jak jsem na facebookové stránce slíbila, tak jsem pro vás vymyslela i pár receptů na zdravé dobrůtky. Co byste řekli třeba na nadýchanou, bezlepkovou roládu s tvarohovou náplní nebo jednoduchý chia pudding, který vás příjemně zasytí a osvěží? Myslím si, že se máte na co těšit. :)

No a co budeme vařit dneska? Věřte tomu, nebo ne, ale dneska se podíváme na zoubek jednomu mojemu oblíbenému slanému hlavnímu jídlu, což se tady na blogu nevidí moc často. :) Tento velmi jednoduchý a rychlý recept je vhodný pro všechny vegetariány, fitnessáky, co nemají moc času na přípravu jídla a určitě stojí za vyzkoušení, jestliže máte doma zásobu cuketek a nevíte, co s nimi. Kdybyste jenom věděli, jak já miluju, když nám někdo přiveze ty svoje domácí ze zahrádky! Cuketa se dá totiž přidat skoro kamkoliv díky její neutrální chuti, a těsta, do kterých je přidáte, jsou pak tak nadýchaná!!

Tyto cuketové placičky neobsahují žádnou mouku, pouze namleté ovesné vločky, a kromě kvalitních sacharidů jsou plné i kvalitních bílkovin z vajíčka a mozzarelly, která jim dodá na vláčnosti. Servírovat je můžeme jako hlavní jídlo s jogurtovým dipem a zeleninovou oblohou (Na zeleninku na talíři nezapomínejte!), nebo jako výbornou a vyváženou přílohu (bez mozzarelly) k masům a jeho náhražkám. :)


Na 1 porci cuketových placiček budeme potřebovat:

Placičky:

* 1/2 střední cuketky
* 1/2 light mozzarelly
* 40g namletých ovesných vloček
* 1 vajíčko
*sůl, pepř, sušený česnek, oregáno/bazalku

Jogurtový dip:

* 1/2 bílého jogurtu
* koření dle chuti (sůl, pepř, kari, mletá paprika, chilli, sušený česnek)
* čerstvé bylinky dle chuti (pažitka, bazalka, popř. libeček)


Polovinu cukety si nastrouháme nahrubo, prosolíme a necháme chvilku odstát, aby pustila přebytečnou šťávu.


Mezitím si vedle nastrouháme nahrubo 1/2 light mozzarelly a vločky si rozemeleme na mouku.
Jakmile cuketa pustí vodu, dobře ji vymačkáme a smícháme v míse s mozzarellou a 1 vajíčkem.


Do těstíčka pak přidáme namleté ovesné vločky a dochutíme kořením. Já jsem volila jednoduchou kombinaci soli, pepře, bazalky a sušeného česneku.


Vznikne nám lepivé, jemné těstíčko, ze kterého pak pomocí lžíce tvoříme placičky na rozehřátou pánev. Já pracuji nejraději s nepřilnavou teflonkou, kde je opékám nasucho, z každé strany asi 2 minutky dozlatova.


Mezitím, co se nám placičky opékají, si pak nachystáme dip. V malé nádobce si smícháme 1/2 bílého jogurtu s kořením, které máme rádi. Za sebe doporučuji kari, pepř, sůl, bazalku, červenou mletou papriku, trošku chilli a pokud máte doma čerstvé bylinky, určitě s nimi nešetřete! V dipu bude chutnat výborně petrželka, pažitka nebo třeba na kolečka nakrájené natě mladé cibulky. Fantazii se prostě meze nekladou. :)


Před podáváním ještě přikrájíme trošku čerstvé zeleniny - okurku, rajčátka a papriky a můžeme servírovat! Na závěr jsem placičky ještě pokapala chilli omáčkou rozmíchanou v trošce vody, no a voilá - rychlý a zdravý oběd byl vmžiku na stole! ♥



Co vy a cuketa? Kamarádíte se? Vyzkoušejte tento recept a já vám garantuju, že určitě budete!
Mějte se všichni moc krásně a užívejte teplíčka,
s láskou vaše


Komentáře