Last minute zdravé (ne)cukroví ♥

Krásný vánoční pátek!

Prosinec se nám blíží ke konci a na většině území naší krásné země už i napadl sníh. Příroda se pomaličku chystá k odpočinku, a tak bychom, podle mě, měli učinit i my. :) 

Všechny dárečky nachystané, jídlo nakoupené, stromeček čeká na balkóně... všechno se zdá hotové, ale stejně mám přece jenom pocit, že jsem na něco zapomněla...

NA CUKROVÍ! Nebo spíš (ne)cukroví, protože v něm žádný rafinovaný cukr nenajdete. :) Používat totiž budeme buď med, anebo sušené ovoce, které obsahuje i vlákninu a spoustu důležitých mikroživin!

Dneska si ukážeme 3 rychlé a jednoduché recepty na zdravější verzi (ne)cukrového, které dokážete vyrobit za 1 večer!


1. Nepečené Raffaello kuličky



Ingredience (25-30 kousků):

* 1 vanička tučného tvarohu
* 1 velká lžíce medu (50-60g)
* 75g kokosu + na obalení
* 25-30 blanšírovaných mandlí

Postup:

1. V mikrovlnce si rozpustíme med, který pak přelejeme do mísy.
2. K medu pak přidáme tvaroh a kokos a vypracujeme kompaktní, mokřejší těsto.
3. Z těsta tvarujeme kuličky, do kterých vmáčkneme mandle.
4. Hotové Raffaello obalíme v kokosu, popř. můžeme i pocákat čokoládou ♥

2. Ovesné marokánky



Ingredience (12-15 kousků):

* 1 hrnek ovesných vloček
* 1/2 hrnku nasekaných mandlí
* 1/2 hrnku sušených meruněk na kousky
* 1/2 hrnku sušených švestek na kousky
* 1 vejce
* 1/2 polotučného tvarohu
* skořice, popř. kvalitní čokoláda na pocákání

Postup:

1. V míse si smícháme suché ingredience - vločky, oříšky, sušené ovoce a skořici. Kdo radši sladší, může přidat i lžíci medu, já vsázím na přírodní sladivost sušeného ovoce. :)
2. K suchým ingrediencím v míse přidáme tvaroh a vajíčko a vypracujeme lepivější, ale kompaktní těsto.
3. Troubu si předehřejeme na 180°C.
4. Z těsta tvoříme marokánky na pečicím papírem vystlaných plech a pečeme zhruba 12-15 minut.
5. Jakmile marokánky vychladnou, můžeme je namočit v kvalitní čokoládě nebo je jí pocákat. :)

3. Perníkové rohlíčky



Ingredience (25-30 kousků):

* 1 hrnek mletých ovesných vloček
* 1/2 hrnku sušených švestek (popř. další sladidlo)
* 1 bílý jogurt
* 1 lžička perníkového koření, kakao, skořice

Postup:

1. Sušené ovoce zalijeme vařicí vodou a necháme zhruba 10 minutek odstát. Poté vodu slijeme a ovoce rozmačkáme na pastu.
2. V míse si smícháme mleté ovesné vločky s kořením a ovocnou pastou a přidáme 1 bílý jogurt.
3. Vypracujeme mokřejší, pevnější těsto, ze kterého ihned tvarujeme rohlíčky na pečicím papírem vyložený plech.
4. Pečeme 17-20 minutek na 180°C.
5. Hotové rohlíčky můžeme pocákat kvalitní čokoládou, popř. je v ní obalit. :)

No a máme hotovo!

Tímto bych vám chtěla popřát ty nejkrásnější a nejkouzelnější Vánoce... a ať je prožijete přesně tak, jako byste si přáli v tom nejkrásnějším snu.
Mějte se všichni moc krásně a nezapomínejte na to, že nejkrásnějším darem (ať už na Vánoce či mimo ně) je láska a zdraví. A toho vám, kamarádi, přeju nejvíce na celym světě...


Komentáře