Skořicové müsli bez přidaného cukru a tuku ♥

Krásný středeční večer!

Polovina týdne už je zase za námi a zbývají jen 2 dny do víkendu (a mojí další jízdy v autoškole, ups)! Tak doufám, že se vám všem daří, a že jste dnes udělali alespoň jeden malinkatý krůček, kterým jste se přiblížili alespoň trošičku vašemu cíli - obrovskému snu! ♥

Dneska bych s vámi chtěla sdílet recept na tohle úžasné skořicové domácí müsli (nebo spíše granolu), které je naprosto bez přidaného cukru a tuku! Na internetu koluje spoustu receptů na tenhle styl domácího "chroustání", do kterého se však často přidává třeba kokosový olej nebo nejrůznější sirupy na oslazení, a tak jsem si řekla, že to zkusím bez nich a povedlo se!

Tohle müsli je úplně úžasné nejenom do jogurtu či chia poháru, ale i jako podomácku vyrobený dárek, kterým byste mohli potěšit někoho, kdo je stejně do zdravé stravy jako vy! Jeho základ tvoří samozřejmě ovesné vločky, oříšky, semínka, sušené ovoce a v neposlední řadě taky spoustu skořice a kousíčky hořké čokolády. Já si tohle müsli beru nejraději do školy na svačinku nebo ho prostě ujídám přímo z dózy a taky to docela přehánim, takže tohle bude muset přestat. :D

No a co je ještě nového? Dříve, než začneme, bych chtěla moc poděkovat všem mým pravidelným čtenářům blogu, kterých je aktuálně 10. Pro někoho se to může zdát jako naprosto nicotné a zanedbatelné číslo, ale pro mě to moc znamená! Jsem ráda, že vás mám a při představě, že tyhle moje řádky a recepty zajímaj jednu desítku lidí, mi padá brada! A tak pro vás chystám malé překvapení... a napovím vám, že se bude jednat o 1 z věcí na mém wishlistu na levé liště blogu. ♥ Moc vám děkuji!



Na 500 ml skořicového müsli bez přidaného cukru a tuku potřebujeme:

(= 2 menší plechy)

Suché ingredience:

* 3 hrnky ovesných vloček
* 1 hrnek kokosových chipsů
* 1/2 hrnku nasekaných blanšírovaných mandlí
* 1/2 hrnku chia semínek
* 1/2 hrnku sušeného ovoce (používám meruňky)
* 20 g kvalitní hořké čokolády (pod 20 g cukru na 100 g)
* hodně skořice a 1 lžíci kakaa

Pyré:

* 2 jablka
* šťáva z 1 pomeranče
* 1/2 hrnku vody

Postup:

1. V míse si smícháme všechny suché ingredience kromě hořké čokolády, chia semínek a sušeného ovoce.


2. Nyní si připravíme pyré. Jablka si nakrájíme na kostičky a rozmixujeme spolu se šťávou z 1 pomeranče a 1/2 hrnku vody v jemné pyré.


Toto pyré pak přidáme k suché směsi a dobře promícháme.


3. Promíchanou, moukrou směs na müsli teď rozprostřeme na dva plechy vyložené pečicím papírem. Lžící pak rozbijeme všechny větší hrudky a pečeme na 170°C 30 minut s tím, že po každých 10 minutách müsli prohrneme, aby se opeklo ze všech stran a netvořilo větší kousky.


4. Než se nám müsli dopeče, zpracujeme sušené ovoce. Meruňky si nakrájíme na malé kousky, které pak nasucho opražíme na pánvi dozlatova. Tak zajistíme, že nám pak müsli nezměkne.



5. Jakmile bude müsli dopečené a vychladlé, můžeme přisypat 1/2 hrnku chia semínek, opražené meruňky a na kousíčky nasekanou hořkou čokoládu. Směs pak už jenom dobře promícháme a voilá! Domácí müsli je na světě. :)


Müsli skladujeme v uzavřené vzduchotěsné nádobě až 1 měsíc.




Komentáře